Sunday, May 2, 2010

How to Remove YM Virus

Share Assalamualaikum..menarik kan tajuk entri kali ini? Dunia dikejutkan dengan virus YM (Yahoo Messenger). Virus ini menyebabkan YM korg akan auto send mesej kpd contact yang ada dlm list YM korg. Contohnya seperti di bawah, kwn aku send kat aku :


Korg mungkin ingin tahu apa yg dihantar oleh kwn2 korg kan? Mesti ada rasa gatal tgn nk klik link yg dorg bg kan? JANGAN! Itu adalah virus (Worm.Sohanad dll).

Kesan buruk:
1. Virus ini akan set default page Internet Explorer (ikut browser yg korg pakai) korg.

Contohnya:
"nsl-school.org" links
"myglobalnews.org"links
"lottery-news.info" links
"vnol.org"links
"ie-protector.com"links

2. Ia juga akan disable task manager dan regedit korg.

3. Ia akan install file yg korg pon xtau spt : svhost.exe, svhost32.exe, internet.exe dan lain-lain. Korg bleh jumpa file ni di --> C:\Windows\Temp\Directories

Cara-cara untuk remove virus tersebut.

1. Close Internet Explorer (default browser yg korg guna) pada pc korg.

2. Sign Out yahoo messenger korg dan cabut cable internet pada pc korg.

3. Klik Start > Run . Taip perkataan di bawah pada kotak run

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /d 0 /f


* Ini adalah untuk membolehkan kembali penggunaan regedit pada korg.

4. Klik Start > Run . Taip perkataan di bawah pada kotak run.

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableTaskMgr /t REG_DWORD /d 0 /f

* Ini untuk membolehkan kembali penggunaan task manager pada pc korg.

5. Pergi ke Start>Run>Regedit


Change default homepage korg pada internet explorer (ikut default browser yg korg guna, klu guna firefox, kna change pd firefox la) seperti google.com dan lain-lain pada senarai registry key di bawah :

"HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main"



"HKEY_ LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main"


6. Open task manager korg. Ctrl+Alt+Delete. End process --> svhost32.exe



7. Delete svhost32.exe , svhost.exe files di C:\Windows\Temp\Directories

8. Klik Start menu > Run > Regedit >

* Search pada regedit menggunakan key word di bawah
"svhost"

9. Restart PC korg

2 comments:

Miss Rara said...

da penah kena..bukan skali..tp berkali2...sengal plak asenye bile nk buang...tu la...gatal tgn nk tekan2....hehe...virus nie ta sme ke ngn virus rvhost...

pika said...

thankz bagi cara buang virus tu..xe la nk kene format pc balik~good post

Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More