Wednesday, August 26, 2009

i'm full..!!

Share Pagi ni terpaksa aku bersahur sorang2 di rumah. Ahli bait xdak, ziarah umah mmber2 yang lain. Aku pon baru balik dari 'menempek' kt rumah orang, jadi giliran aku la pulak untuk jaga rumah. Alhamdulillah la juadah waktu berbuka ada lagi. Member aku masak banyak. Senang kerja. Just panaskan lauk ja. Hahaha.

Inilah juadah aku ketika berbuka dan bersahur tadi. Nasi Ayam.

Yang ni pulak Air Tamar Hind. Di M'sia xdak air ni. Hahaha.

Perut dah kenyang + Mata dah Lali + Kepala dah mantol = ZzZzZz...

Sunday, August 23, 2009

Mai Blajaq Bahasa Utagha

Share Haaa..nindia koleksi perkataan yang selalu org utagha dok pakai. Nak habaq mai, byk lagi, bleh ckit jadi la noo..

Sapa-sapa yang baca ni, baca deghaih2..msti teghebit ayaq mata punya dok thn gelak.
.

qhe-ngau.... ......... ....cakar
se-qheyat... ......... .....reda/ surut
hambat...... ......... ..kejar
pe-qhembang. ......... .......bidik (aim)
contiang.... ......... ....lukis
ligan....... ......... .kejar
cemuih...... ......... ..bosan/jemu
tokak....... ......... .gigit
gey-qhek.... ......... ....basikal
gon......... ........cerun (bukit kecil)
belemoih.... ......... ....comot/ kotor
tetomoih.... ......... ....tersungkor
ku-tey...... ......... ..cubit
tak dan......... ........tak sempat
hebiaq...... ......... ..celupar
maneh melecaih.... ......... ....tersangat manis
Lincun/lencun. ......... .......basah
lokoih...... ......... ..kuyup
kawaq....... ......... .pencuri
kanyaq...... ......... ..mentah (berhingus)
ketegaq..... ......... ...degil
he-qhot petot....... ......... .senget benget
me-qhela.... ......... ....gatal
log laq......... ........cemekap/ cuai
hawing...... ......... ..pusing
punggai..... ......... ...baling/ lempar
tengalong... ......... .....tuju/ baling
me-qhe-kah.. ......... ......Kupas/ koyak
ayaq achaq....... ......... .air longkang
ha-qhin..... ......... ...hancing
kelepiaq.... ......... ....melibas
kelolo...... ......... .."tak berapa betoi"
hemoi....... ......... ."muka tak malu"
me-qhe-nyeh. ......... .......menggatal
da-oh....... ......... .tak "matching"
hapak pera'e........... ......bau hapak
hijau me-qhe-ngak. ......... .......telalu "hijau"
celuih...... ......... ..muat
me-qhelit me-qhelap... ......... .....berkilau- kilau
me-qhe-yup.. ......... ......jauh/ sayup
qhem-pang... ......... ....."tergedik-gedik"
kampoi...... ......... ..kumpul/ kaut
je-qhang.... ......... ....rebus
capoi....... ......... .celupar
te-qhe-bey.. ......... ......lastik
melo-qhoih.. ......... ......lucut/ gelongsor
me-qho-not.. ......... ......membongkok
sene-qheh... ......... .....selisih
be-qha-chaq. ......... .......comot/ kotor
kahaq....... ......... .nakal
pedo........ ......... hati-hati
peysos...... ......... ..urus
hapuih...... ......... ..tenggelam (lemas)
qhan-dok.... ......... ....redah
se-ghoh..... ......... ...kebah/ kurus
qhen-jong... ......... .....tinggi lampai
pe-qho-ngoih. ......... .......panas baran
takek....... ......... .ketuk/potong
be-qhemba... ......... .....bersaing/ lumba
qhe-tiaq.... ......... ....ikhtiar/ fikir
ge-qhet..... ......... ...gigit
tahaq....... ......... .tahan
qha-gaih.... ......... ....panjat
melewaq..... ......... ...merayau
melahaq..... ......... ...kebulur
qha-bat..... ......... ...naik/panjat
qhim-bok.... ......... ....belasah
melilau..... ......... ...jalan- jalan
cuak........ ......... seram
juih........ ......... mulut muncung
luku........ ......... ketuk kepala
qhodong..... ......... ...melulu
qhedah...... ......... ..redah
ayaq seqhebat.... ......... ....air sirap
peqhasat.... ......... ....sangat dengki
mandom...... ......... ..lembap
ceqhoi...... ......... ..sangat cair
tepok....... ......... .lumpuh
qha-bit..... ......... ...terkoyak
kok-kong...... ......... ..dukung
mai......... ........mari
terple'ot.......... .......terseliuh
gomoi....... ......... .bergaduh/ bergusti
ketit....... ......... .cubit
ga-qhet..... ......... ...gatal/ mengada-ada
nala........ ......... tersangat
mang-kaq... ......... .....buah tak masak
bergenuak... ......... .....berduyun- duyun
pediah...... ......... ..makan
polok....... ......... .makan penuh-penuh
tey-liang... ......... .....senget
qhe-ling.... ......... ....jeling
peng-kaq.... ......... ....kaki tempang
me-qhe-nyut. ......... .......serabut
kesot....... ......... .alih
lanyau...... ......... ..bersihkan
cempong..... ......... ...angkat/ dukung
cepung...... ......... ..kepung
conek....... ......... .ekor
depa........ ......... mereka
qha-let..... ......... ...leka/cuai
cey-mey..... ......... ...mata bengkak
bakop....... ......... .mata layu
katok....... ......... .ketuk/pukul
buah ce-qhe-mai.. ......... ......buah kat kedah!
buah qhe-yang-dot. ......... .......buah kat kampung2 kedah!
ikan ka-qhen..... ......... ...ikan laga
bijik qhe-mia..... ......... ...warna keunguan
sendai...... ......... ..ketatkan/ kemaskan
ketuat...... ......... ..kutil
mengacom.... ......... ....mengadu
mengkelan... ......... .....tersangkut makanan
kueh dangai...... ......... ..kueh dari kelapa parut
kueh ka-qhas..... ......... ...kueh macam "bihun"
mot......... ........bawak/ muat
en-jos...... ......... ..exzos
pedai ayam........ ......... kunci mangga/padlock
pre-wel..... ......... ...sprocket/ freewheel
pe-daq...... ......... ..rasa macam "colgate"
to-qheh..... ......... ...turis/ calar
tungging buyung...... ......... .."somersault"
ponen....... ......... .pondan/lembut
Kesot....... ......... .Injak
Qhamaih..... ......... ...Ramas
Pulun....... ......... .Bersungguh- sunguh
Kedeqhat.... ......... ....Kudrat
Biaq........ ......... Biar
Rabat....... ......... .Panjat
Ragaih...... ......... ..Panjat
Ghamei...... ......... ..Suka/gembira
Terebey..... ......... ...Lastik
Cewi........ ......... Belagak dgn barang baru beli
Belengaih... ......... .....Kotor
Contiang.... ......... ....Lukis
Mengkala.... ......... ....Kalau
Katik....... ......... .Kecik
Celapak..... ......... ...Dating
Se-gheyau... ......... .....Takut- takut
Mengketedarah. ......... .......Makan
Melahaq..... ......... ...Makan
Hampa....... ......... .Mereka
Depa........ ......... Mereka
Merenyam.... ......... ....Gatal (playgirl)
Tak dan......... ........Tak sempat
Nyeh........ ......... Buang hingus
Ghe-nyeh.... ......... ....Senyum nampak gigi
Singkiaq.... ......... ....Singkir
Keleboq..... ......... ...Paya
Pulun....... ......... .Sungguh- sungguh
Lagu mana........ ......... Macam mana
Pokai......... ........Duit dah abis
Terejai..... ......... ...Cakap secara kasar
Hawaq....... ......... .Penyamun
Ghe-nyeh.... ......... ....Senyum terlebih
kueh........ ......... Buang
Kelepiaq.... ......... ....Tangan bergerak ke sana sini
Lau......... ........Reban ayam
Toslet...... ......... ..Lampu suluh
Pelekoh..... ......... ...Pukul
Luku........ ......... Pukul dengan guna tangan (kat kepala)
Ber-ghetoh.. ......... ......Berlaga
Merengit.... ......... ....Hitam
Kahaq....... ......... .Kasar
Cekeding.... ......... ....Kurus
Lit-lit..... ......... ...Panas
Tere........ ......... Pandai
Hampa....... ......... .Mereka
Ligan....... ......... .Kejar
Gelema...... ......... ..Kahak
Herot petot....... ......... .Bengkang bengkok
Je gheluih..... ......... ...Timbus
Melahaq..... ......... ...Makan
Pengkaq..... ......... ...Jalan tak betul
Aiyo........ ......... Sambil tepuk dahi
Puruih...... ......... ..Lidi
Tembun...... ......... ..Gemuk
Cemuih...... ......... ..Bosan
Cenge....... ......... .Garang
Perenguih... ......... .....Ganas
Juruih...... ......... ..Sirim air
Pelaq....... ......... .Kurang ajaq
Hemoi....... ......... .Tak kisah
Lokoih...... ......... ..Basah
koi-koi..... ......... ...Pelan- pelan
Baloq liat........ ......... Malas
terpe gheluih..... ......... ...Jatuh
Terpelohong. ......... .......Terbukak
Tak kelapaq..... ......... ...Tak ingin
Tergelinciaq. ......... .......Tergelinc ir
Koroi....... ......... .Kuruih
Koro........ ......... Sorang-sorang
Kelepiaq.... ......... ....Tangan bergerak kesana sini
Gabuih...... ......... ..Cuci
Gabuih...... ......... ..Gabus
Hinggut..... ......... ...Goyang
Terpeleot... ......... .....Tergeliat
Ghenjong.... ......... ....Panjang
Ghalit...... ......... ..Lalai
Pelat....... ......... .Loghat
Hang........ ......... Kau
Tawaq hebiaq...... ......... ..Tawar
Maneh melecaih.... ......... ....Manis
Ro choh........ ......... Tikam
Piau........ ......... Original
Chayaq...... ......... ..Cair
Orait....... ......... .All right
Gostan...... ......... ..Undur
Go head........ ......... Ke hadapan
Gohead gostan...... ......... ..Kehadapan- undur

Selamat Menjalani Ibadah Puasa

Share

Assalamualaikum..Terlebih dahulu, insan yang serba kekurangan ini, menyusun jari memohon kemaafan jika terdapat salah dan silap yang sengaja ataupun tidak sengaja kepada sahabat-sahabat sekalian. Sempena dengan keberkatan bulan Ramadhan ini, marilah sama-sama kita berlumba membuat amal kebaikan yang mana akan dilipat gandakan oleh ALLAH S.W.T. Moga-moga Ramadhan kali ini dapat kita penuhi dengan sebaik mungkin. Wallahua'lam.

Friday, August 21, 2009

Jutawan Di Bulan Ramadhan

Share Solat fardhu sendirian diganjarkan oleh Allah swt 1 pahala.
Solat fardhu berjemaah diganjarkan Allah swt 27 pahala
Solat fardhu berjemaah seseorang yang berkahwin 10 kali ganda iaitu diganjarkan oleh Allah swt 270 pahala
Solat fardhu berjemaah seseorang yang berkahwin didalam ramadhan diganjarkan oleh Allah swt 70 kali ganda iaitu 18900 pahala
Solat fardhu seseorang itu tadi 5 kali sehari semalam iaitu diganjarkan oleh Allah swt 94500 pahala

Mari kita tukarkan dalam bentuk rm.

Solat fardhu sendirian diganjarkan oleh allah swt rm 1.00
Solat fardhu berjemaah diganjarkan allah swt rm 27.00
Solat fardhu berjemaah seseorang yg berkahwin 10 kali ganda iaitu diganjarkan oleh Allah swt rm 270.00
Solat fardhu berjemaah seseorang yg berkahwin didalam ramadhan diganjarkan oleh Allah swt 70 kali ganda iaitu rm 18,900.00
Solat fardhu seseorang itu tadi 5 kali sehari semalam iaitu diganjarkan oleh Allah swt rm 94,500.00 satu hari!!!

Pahala solat dalam 30 hari dalam bulan ramadhan rm 2,835,000.00

Wow! Masya allah kita sudah jadi jutawan hanya dalam bulan ramadhan 30 hari
Sahaja!!!!

Nabi saw memberitahu sekiranya kita membaca al-quran sebagai contoh Alif Laaaaaam miim, maka allah akan memberikan pahala atas setiapnya. Sahabat pun Bertanya satu perkataan satu pahalakah?

Nabi saw memberitahu lagi bukan begitu, allah swt memberikan pahala Alif 1 pahala Lam 1 pahala dan mim 1 pahala.

Wow!!! Bila kita baca al-quran dalam ramadhan ini dan ditukarkan dalam rm Berapakah jumlahnya?

Bagaimana dengan zikir, sadaqah, solat sunat, zakat,puasa, malam lailatul qadar dan lain-lain lagi?

Sesungguhnya allah swt itu teramat maha pemurah dan maha kaya. Tidak ada Mana-mana perniagaan, pekerjaan, multi level marketing, jutawan internet dan Lain lain dalam dunia yang mampu menawarkan bonus sebanyak ini!!!

Bagaimana dengan anda? Masih nak jadi papa kedana atau jadi jutawan!!!!! Ayuh Ajak keluarga, rakan dan yang lainnya menyertai kami menjadi jutawan jangan Lepaskan peluang ini sebelum terlambat dan tarikh tutup sampai.

Tetapi sedihnya masih ramai kita yang mahu miskin didunia dan miskin di akhirat!
Mengapa?

Alah swt juga mengajar kita bahawa sesungguhnya kita manusia ini senantiasa (diulangi senantiasa) berada dalam kerugian melainkan mereka yang berpesan-pesan dengan kebenaran dan juga di dalam kesabaran.

Tak guna jika kita ada degree ke, jadi akauntan ke, master in business admin (mba) ke, kalau tak tau nak kira untung rugi berniaga dengan Allah swt.
Jadi mari kita lihat siapa yang untung siapa yang rugi!!!!!!

*sesungguhnya rm1.00 tak mungkin sama nilai dengan 1 pahala allah swt. Hanya Allah sahaja yang tahu berapa besar nilainya satu pahala itu. Renungkanlah.

Wallahu'alam.

Selamat berpuasa,

Selamat beramal,

Semoga ramdhan ini memberi satu makna kepada kita. Rebutlah peluang yang hadir setahun sekali ini sahaja. Mungkinkah ini ramdhan terakhir buat kita tak siapa yang tahu.......

Sumber http://scripters.ning.com/

Thursday, August 20, 2009

Sanggupkah Kita Buat Begini?

Share Sanggupkah Kita Buat Begini?

'Ustaz, saya ingin bertanya.. Saya menjaga ibu saya yang uzur... Saya
membasuh kemaluan ibu saya.. Bagaimana dengan puasa saya...'

Ustaz bertanya 'Adakah saudara sudah berkahwin?'

Pemanggil menjawab 'Belum Ustaz'

Ustaz menjawab 'Palingkan muka kearah lain semasa membasuh kemaluan ibu
saudara'...

Setelah talian putus, kedua-dua Ustaz dan DJ radio memuji-muji
kesabaran jejaka pemanggil itu. Saya menitiskan airmata mendengar
perbualan itu dan berfikir sungguh beruntunglah siibu yang melahirkan
jejaka itu. Alangkah bertuah nya si-isteri mendapat jejaka itu sebagai
suaminya.

Kisah ini berlaku hampir 1 tahun yang lalu, seorang ibu tua dibawa oleh
anak lelakinya yang tinggal di bandar menziarahi ahli keluarga di sebuah
kampung. Sekembali dari tempat ziarah, si ibu kelihatan terkocoh-kocoh,
pantas berlari keluar dari kereta. Langkahnya agak tergopoh-gopoh
menaiki anak tangga rumah. Fikir si anak yang masih belum sempat menarik
handbrake keretanya, pasti si ibu bergegas untuk segera menunaikan solat
Maghrib kerana azan telah berkumandang di surau yang berdekatan. Tapi
bila dia mula menjejaki anak tangga, 'Subhanallah!'

Si anak terkejut melihat najis bejejeran di anak tangga dan dilaman
rumah.

'Mak sakit perut rupanya,' bisik hatinya. Tanpa berlengah segera
disinsingnya lengan baju dan kaki seluar. Najis disodok dan dibuangkan.
Getah paip ditarik lalu dialirkan air menuruni anak tangga.

Ibu yang sudah selesai membersihkan diri dan solat Maghrib
terkocoh-kocoh sekali lagi menanggalkan telekung, mencapai baldi dan
gayung dalam langkah yang terhencut-hencut cuba menuruni anak tangga.

Terpana si ibu di muka pintu melihat anak-anak tangga sudah dimop
bersih, seperti hilang akal sejenak. Tak sembahyang Maghrib ke?' Tanya
ibu kepada si anak dalam keadaan serba-salah. Tak apalah mak, saya
musafir, Maghrib tu di jamak takhir dengan Isyak nanti.' Si ibu tak
terkata apa. Tangan kanan masih memegang baldi. Tangan kiri pula memaut
grill pintu. Matanya terus memerhatikan si anak, dalam hati penuh sebak
dan keharuan, mengucap puji syukur pada Allah kerana anak yang diasuh
dari sebesar dua tapak jari, dicucikan najisnya setiap hari itu, buat
pertama kalinya menyucikan najis ibunya pula hari ini.

'Ya Allah! begini mulia rahmatmu mengurniakan hamba mu ini anak yang
soleh, dia mengenang jasa Ya Allah! dan membalas budi, aku bersyukur
padamu.... aku bersyukur pada mu Ya Allah!' sempat si ibu memanjatkan
doa dalam hati.

Terasa benar maruahnya dihargai, tawadhuk sungguh mengecapi nikmat
kasih....... Rentetan dari peristiwa itu, dapat dilihat keberkatan dalam
hidup si anak kerana apa saja kerja yang dibuat terasa dipermudahkan
oleh Allah. Inilah yang dikatakan keberkatan memuliakan insan yang
dimuliakan oleh Allah SWT.

Hadis Nabi saw:

'Hinalah umatku, hinalah umatku, dimana dalam sisa usia orang tua
mereka, tidak dimanfaatkan apa-apa untuk meraih rahmat dari Allah SWT'

' Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.
Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia menjadi bingung, lalu
menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.'

Sumber dari http://scripters.ning.com

Tuesday, August 18, 2009

Iktibar Untuk Semua

Share Artikel ini ditulis untuk mengingatkan antara satu sama lain.Jika ada manfaatnya artikel ini,maka sebar-sebarkanlah ia.Artikel ini telah diwartakan sebagai tiada hakcipta,maka gunakakanlah ia sebaik mungkin.Walaupun diri si penulis ini bukanlah sesempurna mana,dan ada juga tergelincir dalam hal ini.Namun tidak menjadi kesalahan ataupun halangan untuk saling mengingatkan antara satu sama lain,moga keimanan dan takwa bertambah setelah memberi,kerana erti hidup pada memberi.Akhir kata,kerana memberi kita akan merasa.Jangan letakkan nama penulis atau apa-apa.Dan jangan letakkan link blog atau sebagainya.Anggaplah ia sebagai e-wakaf.


Nak couple boleh tak?

Tentu ramai yang tertanya-tanya. Tidak kurang juga yang tidak berpuas hati dengan pernyataaan di atas. Ada yang kata hukumnya harus. Mungkin ada yang kata makruh. Sememangnya kenyataan ini menimbulkan banyak kontroversi, lebih-lebih lagi di kalangan muda-mudi sekarang.


Apa Itu Ber ‘couple’?

Ber ‘couple’ merupakan suatu tradisi atau budaya yang telah dibudayakan oleh masyarakat remaja kini. Bermula dengan saling berpandangan mata, kemudian turun ke hati. Kemudian mereka akan saling mengutus senyuman dan cinta mula berputik. Bila rasa dah cukup sedia, masing-masing mula ‘masuk line’. Ade yang berbalas-balas nota, bagi yang lebih ‘advance’, teknologi SMS digunakan. Akhirnya apabila dua insan berlawanan jantina ini sudah saling suka-menyukai, mereka akan mengisytiharkan ikatan percintaan mereka dan kemudian ber‘couple’.

Pasangan kekasih ini akan merapatkan hubungan mereka serapat-rapatnya. Kalau di kelas, buat study group ataupun group discussion. Bagi yang kreatif, kad-kad ucapan ‘hand made’ yang pelbagai warna dan rupa akan dikirimkan. Bagi yang mengikuti peredaran semasa, teknologi SMS akan dimanfaatkan sepenuhnya. Kata ganti diri pada asalnya aku-kau ditukar kepada saya-awak, atau bagi mereka yang lebih intim, abang-sayang dan sebagainya.

Kalau diperhatikan pasangan-pasangan yang sedang asyik dilamun cinta ini,hidup mereka tidak menentu, diibaratkan ‘makan tak kenyang,tidur tak lena, mandi tak basah’. Ungkapan-ungkapan cinta seperti ‘sayang awak’, ‘love you’, ‘miss you’ dan sebagainya akan menjadi sebahagian ucapan harian mereka. Sentiasa ceria dan tersenyum gembira, mengenangkan Si Dia yang datang bertandang ke hati. Ada pasangan yang serius, sampaikan sanggup berjanji nak sehidup-semati. Sanggup bersumpah, setia hingga ke akhir hayat. Ada juga yang hanya sekadar bermain-main, untuk suka-suka, dan sebagainya. Ringkasnya, pelbagai ragam yang boleh dilihat daripada pasangan yang ber‘couple’ ini. Ada yang boleh meneruskan hubungan hingga ke jinjang pelamin dan ada juga yang kecundang di pertengahan perlayaran di lautan percintaan masing-masing.


Mengapa Ber’couple’ Haram?

Ya,mengapa? Sekarang kita kembali kepada persoalan pokok. Di sinilah timbulnya kontroversi di antara kita. Bagi yang ber ‘couple’, sudah tentu perasaan ingin tahu mereka sangat tinggi dan pelbagai hujah ingin dikeluarkan bagi mempertahankan kesucian cinta mereka itu.

Sebagai seorang muslim, untuk menjawab persoalan ini, kita perlulah merujuk kembali kepada manual kita yang telah digarisi oleh Allah S.W.T. iaitu Al-Quran dan panduan iaitu As-Sunnah yang telah diwasiatkan kepada kita oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. yang sepatutnya menjadi pegangan hidup kita.

Ada yang berkata, Allah telah menjadikan makhluk-Nya berpasang-pasangan, lelaki dan perempuan, mengapa tidak boleh bercinta atau ber ‘couple’? Memang tidak dinafikan,dalam Al-Quran Allah ada berfirman, seperti dalam Surah Yasin(36) ayat 36:

“Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui.”

Dan juga firman-Nya dalam Surah Al-Hujrat(49) ayat 13:

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”


Meskipun begitu, ayat-ayat ini tidak menjelaskan yang kita boleh mengadakan hubungan percintaan dan berkasih kasihan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Banyak larangan Allah dalam Al-Quran yang melarang hubungan-hubungan ini. Percintaan bermula dari mata. Firman Allah dalam Surah An-Nur(24) ayat 30:

“Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat.".

Dalam ayat ini, jelas Allah telah memerintahkan kita supaya kita menjaga pandangan kita daripada memandang perkara-perkara yang dilarang, termasuklah memandang wanita bukan mahram serta wajib bagi kita menjaga nafsu. Perintah ini bukan ditujukan kepada kaum Adam sahaja. Dalam ayat yang seterusnya Allah berfirman dalam Surah An-Nur(24) ayat 31: “Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya,...”.


Dua ayat dari Surah An-Nur ini sebenarnya terdapat dalam sukatan matapelajaran Pendidikan Al-Quran & Sunnah tingkatan 5. Para pelajar tingkatan 5 sepatutnya lebih jelas akan perkara ini. Daripada ayat ini jelas Allah melarang lelaki dan perempuan bukan mahram daripada saling berpandang-pandangan dengan niat untuk suka-suka, apatah lagi untuk memuaskan hawa nafsu.

Dalil yang lebih kuat menetang hubungan percintaan ini terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

Ayat ini memeng cukup popular di kalangan kita. Ramai yang apabila ditegur dengan ayat ini akan menjawab, “Kami tidak berzina. Kami berbual-bual je” , “Kami keluar makan je” dan “Kami main SMS je.” Dan pelbagai 1001 alasan lagi. Para pembaca,sila teliti firman Allah tadi.Dalam ayat ini, Allah melarang kita mendekati zina. Allah menggunakan kalimah ‘walaa taqrobuu’ (jangan hampiri) dan bukannya kalimah ‘walaa ta`maluu’ (jangan melakukan). Ini menunjukkan, walaupun kita hanya mendekati zina, ia sudah pun HARAM! Mungkin ada yang tidak jelas dengan maksud menghampiri di sini. Biar kita ambil contoh, jarak kita dengan dewan adalah 50 meter. Apabila kita melangkah setapak ke arah dewan, jarak antara kita dan dewan adalah 49.8 meter. Inilah dikatakan menghampiri dewan. Jadi, bercinta sebelum kahwin dan ber‘couple’ adalah menghampiri zina, dan menghampiri zina adalah HARAM.


Ini adalah dalil-dalil daripada Al-Quran. Bagaimana pula dengan hadis rasul kita, Nabi muhammad S.A.W? Dalam hadis, baginda rasulullah telah memperincikan jenis-jenis zina. Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda :

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti”[1]

Hadis kedua; Daripada Abu Hurairah r.a., dari Nabi S.A.W. sabdanya:

“Nasib anak Adam mengenai zina telah ditetapkan. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Dua mata, zinanya memandang. Dua telinga, zinanya mendengar. Lidah, zinanya berkata. Tangan, zinanya memukul. Kaki, zinanya melangkah. Hati, zinanya ingin dan rindu, sedangkan faraj (kemaluan) hanya mengikuti atau tidak mengikuti.”[2]


Daripada dua hadis ini, jelas Rasulullah menenyenaraikan bahangian-bahagian zina. Apabila kita memandang Si Dia dengan sengaja,menatapi wajahnya, dan sebagainya, zina mata berlaku. Apabila lidah kita digunakan untuk mengeluarkan kata-kata manis serta puitis, untuk memenangi hati Si Dia, membuatkan Si Dia tertarik kepada kita, lidah berzina. Apabila kita mendengar serta menghayati kelunakkan suaranya, telinga berzina. Apabila berpegangan tangan, berjalan bersama ke arah menghampiri zina, tangan dan kaki berzina. Tetapi, yang paling bahaya ialah, apabila kita merindui Si Dia, memikirkan-mikirkan tentangnya, kecantinkannya, ketampanannya, sifat penyanyangnya, betapa kecintaannya kepada kita, zina tetap berlaku. Biarpun tidak bersua dari segi pancaindera, hati boleh berzina. Tidak mungkin sesuatu hubungan percintaan itu tidak melibatkan penglihatan, percakapan, pendengaran dan perasaan. Sudah terang lagikan bersuluh, percintaan sebelum berkahwin dan ber ‘couple’ adalah menghampiri zina dan hukumnya adalah HARAM.


Apa Yang Patut Dilakukan?

Bagi yang belum terjebak, adalah dinasihatkan jangan sekali-kali menjerumuskan diri ke lembah percintaan. Susah untuk meninggalkan suatu perbuatan maksiat seperti ini setelah merasai kenikmatannya. Silap-silap boleh terlanjur dan langsung tidak dapat meninggalkannya lagi. Bagi yang sudah terjebak, sedang, ataupun yang mula berjinak-jinak dengan percintaan, sedarlah. Segeralah kita meninggalkan perbuatan maksiat yang tidak diredhai lagi dimurkai Allah ini. Tiada gunanya kita terus melakukan dosa demi meneruskan hubungan terlarang ini demi mendapatkan kebahagiaan duniawi yang sementara ini. Hanya satu jalan sahaja yang menghalalkannya iaitu melalui ikatan pernikahan.

Bagi pasangan-pasangan yang benar-benar serius, diingatkan, semakin manis hubungan sebelum berkahwin, semakin tawar hubungan selepas menjadi suami isteri nanti. Lihatlah ibu-bapa serta atuk nenek kita, keutuhan rumah tangga mereka boleh dilihat sehingga kini tanpa melalui zaman percintaan yang diimpikan remaja-remaja kini.

Setiap dari kita tentu mengidamkan pasangan hidup yang baik. Kita tidak mahu pasangan kita seorang yang tidak beriman. Seburuk-buruk perangai manusia, dia tetap menginginkan seseorang yang bain sebagai teman hidupnya.

Firman Allah dalam Surah An-Nuur(24) ayat 26:

“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).”


Janji Allah, dia akan mengurniakan kepada lelaki yang baik-baik dengan perempuan yang baik-baik. Begitulah sebaliknya. Allah akan berikan yang baik, denagn syarat, kita juga berusaha menjadi baik serta meilih jalan yang baik serta diredhai-Nya. Bagaimana hendak mendapatkan sebuah keluarga yang bahagia serta diredhai Allah jika pokok pangkal permulaannya sudah pincang, tidak berlandaskan Islam serta tidak diredhai Allah? Mungkin pada mulanya kita menganggap perkara yang kita lakukan ini cukup baik, niatnya baik, caranya pun kita rasakan cukup baik.tetapi sebenarnya, ia adalah rencana syaitan yang membuatkan kita kabur memandang perbuatan yang kita lakukan itu.

Firman Allah dalam Surah Al-‘ankabut(29), ayat 38:

“Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.”.

Sebenarnya, dalam Islam, lelaki dan perempuan tdak dibenarkan bergaul terlalu rapat, sehingga menjadi teman karib dan sebagainya. Lelaki tidak boleh mengahampiri perempuan dan perempuan tidak boleh menghampiri lelaki sesuka hati tanpa sebab. Tetapi Islam membenarkan apabila ada keperluan dan tujuan yang benar-benar perlu. Misalnya apabila ditugaskan mengadakan perbincangan dalam kumpulan besar yang melibatkan lelaki dan perempuan atau perlu berbincang mengenai sesuatu yang penting. Untuk berbual-bual kosong atau bergurau senda tanpa tujuan tertentu adalah tidak dibenarkan. Apatah lagi untuk saling meluahkan perasaan dan sebagainya. Cukuplah kaum sejenis sendiri untuk dijadikan teman karib dan tempat berbincang masalah.


Perasaan suka dan cinta adalah dua perkara yang berbeza. Tak salah bagi seseorang lelaki untuk menyukai seseorang perempuan dan seseorang perempuan menyukai seorang lelaki. Tapi, perasaan ini tidak boleh dilayan dan difikir-fikirkan kerana ianya merupakan hasutan syaitan yang membawa kepada zina hati. Sepatutnya apabila kita terfikir mengenai perkara-perkara ini, kita hendaklah menepisnya dan berhenti terus daripada memikirkannya.

Firman Allah dalam Surah Al-A’raf ayat 201:

“Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan setan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Para pembaca diingatkan, semua hujah-hujah yang telah diberikan adalah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah, perintah Allah dan Rasul-Nya. Jika kita menolaknya, sebenarnya kita menolak perintah Allah dan Rasul. Na’uzubillah.

Firman Allah dalam Surah Al-Anfal(8), ayat 20-22:

“Hai orang-orang yang beriman, taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya, dan janganlah kamu berpaling daripada-Nya, sedang kamu mendengar (perintah-perintah-Nya),(20) dan janganlah kamu menjadi sebagai orang-orang (munafik) yang berkata: "Kami mendengarkan, padahal mereka tidak mendengarkan.(21) Sesungguhnya makhluk bergerak yang bernyawa yang paling buruk pada sisi Allah ialah orang-orang yang pekak dan tuli (tidak mendengar dan tidak memahami kebenaran) yaitu orang-orang yang tidak mengerti.(22).


Orang yang paling buruk dalam pandangan Allah ialah mereka yang tidak mahu menuruti perintah-perintah Allah. Janganlah kita tergolong dalam golongan ini. Balasan bagi golongan ini ialah neraka jahannam seperti firman Allah dalam Surah Aj-Jaatsiyah(45) ayat 7-11:

“Kecelakaan yang besarlah bagi tiap-tiap orang yang banyak berdusta lagi banyak berdosa,(7) dia mendengar ayat-ayat Allah dibacakan kepadanya kemudian dia tetap menyombongkan diri seakan-akan dia tidak mendengarnya. Maka beri kabar gembiralah dia dengan azab yang pedih.(8) Dan apabila dia mengetahui barang sedikit tentang ayat-ayat Kami, maka ayat-ayat itu dijadikan olok-olok. Merekalah yang memperoleh azab yang menghinakan.(9) Di hadapan mereka neraka Jahanam dan tidak akan berguna bagi mereka Sedikit pun apa yang telah mereka kerjakan, dan tidak pula berguna apa yang mereka jadikan sebagai sembahan-sembahan (mereka) dari selain Allah. Dan bagi mereka azab yang besar.(10) Ini (Al Qur'an) adalah petunjuk. Dan orang-orang yang kafir kepada ayat-ayat Tuhannya bagi mereka azab yaitu siksaan yang sangat pedih.(11)”

Akhir sekali, ambillah Islam secara syumul,bukan hanya ambil Islam pada perkara yang disukai, tetapi kita tinggalkan sebahagian yang lain yang tidak sesuai dengan kehendak kita. Firman Allah dalam Surah An-Nisaa’(4) ayat 150-151 :

“ Sesungguhnya orang-orang yang kafir kepada Allah dan rasu-rasul-Nya, dan bermaksud memperbedakan antara (keimanan kepada) Allah dan rasul-rasul-Nya, dengan mengatakan: "Kami beriman kepada yang sebahagian dan kami kafir terhadap sebahagian (yang lain)", serta bermaksud (dengan perkataan itu) mengambil jalan (tengah) di antara yang demikian (iman atau kafir),(150) merekalah orang-orang yang kafir sebenar-benarnya. Kami telah menyediakan untuk orang-orang yang kafir itu siksaan yang menghinakan. (151).


Kembalilah ke jalan yang lurus. Tinggalkanlah perkara-perkara maksiat yang telah kita lakukan sebelum ini. Bertaubatlah sementara kita masih ada kesedaran, jangan tunggu sampai kita dibiarkan sesat oleh Allah sehingga hati kita tertutup untuk menerima kebenaran, Surah Aj-Jaatsiah(45) ayat 23:

“ Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya, dan Allah membiarkannya sesat berdasarkan ilmu-Nya dan Allah telah mengunci mati pendengaran dan hatinya dan meletakkan tutupan atas penglihatannya? Maka siapakah yang akan memberinya petunjuk sesudah Allah (membiarkannya sesat). Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?”

Memang pada mulanya untuk meninggalkan maksiat-maksiat ini amat susah, tetapi,ia masih wajib kita tinggalkan. Ingatlah Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah(2) ayat 216:

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

Sekali lagi ditegaskan, bercinta sebelum berkahwin dan ber‘couple’ adalah menghampiri zina. Ia adalah perbuatan yang dilarang dalam Islam dan hukumnya adalah HARAM. Wallahua’lam.


[1] Sahih Muslim, hadis ke 2281

[2] Sahih Muslim, hadis ke 2282)

Sumber:- http://scripters.ning.com

Aduhai Melayu...

Share Di mana boleh cari ramai Melayu??

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan Terengganu
Dan juga di pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu-pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemuilihan, dulu di Pudu
Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan chandu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu

Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika, Metro pasal cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu-pusu pergi tengok pamiran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan muruku
Sibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu yang nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak melayu masih nombor satu
Asal bergaya sanggup makan nasi dan toyu

Aku tambah…main kutu nak tambah duit saku…

Boleh tak jumpa mereka di kedai buku
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada tapi kurang sangat mereka di situ
Kenapa melayu jadi begitu
Nak salahkan siapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu
Nak harap Kerajaan saja membantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu
pasal jambatan senggek atau siapa dia penghulu
Dan suka sanggat dengan budaya ampu mengampu

Sampai bila kita nak tunggu
Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju
BOleh! dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata nabi ikutlah Quran dan sunnah ku
AlQuran yang diturunkan 1400 tahun dahulu
tapi apa yang kita tahu, cuma baca bila nak halau hantu

'DEMI MASA' manusia memang selalu terlupa....

1hari=24jam
Satu TAHUN ?
12 Bulan
52 Minggu
365 Hari
8760 Jam
525600 Minit
31536000 Detik
Distribusi normal manusia meninggal dunia (tahun)
<> 70th
60th - 70th
(65th)
Chart
Kebanyakan manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti) Puratanya manusia meninggal ± 65 th
"Baligh: Start untuk seseorang di perhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia"
Laki-laki Baligh ± 15 tahun
Wanita Baligh ± 12 tahun
Usia Yang ada untuk kita beribadah kepada-Nya, puratanya:

Mati - Baligh = Baki Usia, :~ 65 - 15 = 50 tahun

50 tahun digunakan untuk apa?

Catatan:

50 tahun=
18250 hari=
458000 jam
12 jam siang hari
12 jam malam hari
24 jam satu hari satu malam

Gambaran kasarnya:
Mari kita muhasabah bersama..... ......!

Waktu kita tidur ± 8 jam/hari ;
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam= 146000 jam= 16 tahun 7 bulan; dibulatkan jadi 17 tahun
Logiknya: Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis di gunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya... ...

Waktu aktiviti kita di siang hari ± 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai untuk aktiviti:
18250 hari x 12 jam= 219000 jam = 25 tahun
Aktiviti disiang hari: Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan, dan banyak lagi.

Waktu rehat ± 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai untuk rehat 18250 hari x 4 jam= 73000 jam = 8 tahun
Rehat: menonton tv, atau mungkin dihabiskan termenung di buai khayalan.... ...

17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun

Lalu Bila Nak Beribadah???
Padahal Allah ada berfirman yang bermaksud; "Tidak KUciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKU".
Maut datang menjemput tak pernah bersahut,
Malaikat datang menuntut untuk merenggut,
Manusia tak kuasa untuk berkata-kata,
Allah Maha Kuasa atas syurga dan Neraka,
Terimalah habuanmu seadanya..
Memang benar!!! Menuntut ilmu itu ibadah, kalau niatnya untuk ibadah, tetapi kebanyakannya belajar agar mudah mencari pekerjaan. Sekiranya belajar itu tidak membantu menambah pendapatan kita, kita tidak akan belajar...
Memang benar!!! Bekerja cari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana? Ramai orang bekerja untuk hidup bermewah-mewahan dan amat kurang sedekahnya.
" Jarang ada yang menolak untuk dipuji dan dipuja tatkala berjaya "

Lalu Bila Nak Beribadah???
Oh! mungkin solat 5 waktu itu dianggap sudah mencukupi... !
Karena kita fikir; solat wajib besar pahalanya, solat amalan pertama yang dihisab, solat jalan untuk membuka pintu syurga....
Benarkah solat kita itu mencukupi dan diterima !!?

Berapa banyak solat kita dalam 50 tahun???
1 solat = ± 10 minit ..... 5x solat = ± 1 jam
Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai utk solat = 18250 hari x I jam =18250 jam= 2 tahun

Kesimpulan: waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat ( ini kalau yg solat 10minit! Kalau solat macam ayam patuk tanah..amacam? ) 2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita....itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima.
Dan sekiranya pahala solat kita selama 2 tahun tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama 50 tahun; dalam percakapan kita yang selalu dusta, baik yang sengaja ataupun tidak, dalam pertuturan kita yang sering mengguris orangtua kita, dalam harta kekayaan kita yang selalu kedekut terhadap orang faqir, dalam setiap perbuatan kita yang selalu bergelumang dosa...

Logiknya:
Bukan satu yang mustahil kita umat akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian... .........
Terlalu banyak masa yang terbuang percuma selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana..... ........

Penyelesaian:
Tiada kata terlambat walaupun waktu berlalu cepat, isilah ia dengan sesuatu yang bermanfaat!! !!!!!
Ingatlah negeri kita...Akhirat

TAMAT
"Bukan suatu paksaan untuk di sebarluaskan"

"Saling mengingatkan sesama bukanlah hal binasa'' ekin juge insan biase yg x lari dr melakukan dose..same2 lah kite bermuhasabah diri..

Source : http://scripters.ning.com/

Saturday, August 15, 2009

Kalimah ALLAH di botol 'JIN'

Share
Lihat pada gambar di atas, adakah anda nampak kalimah ALLAH pada botol itu? Untuk makluman, gambar di atas adalah petikan sebuah drama bersiri Charmed. Untuk lebih terperinci, Charmed musim ke-6 episod 15 (I Dream Of Phoebe). Charmed mengisahkan tiga orang ahli sihir yang terpaksa bertungkus lumus untuk menyelamatkan dunia dari gangguan syaitan-syaitan dan sebagainya. Untuk lebih lanjut lagi, rujuk wikipedia.

Namun isu yang ingin dibangkitkan disini adalah mengenai Kalimah ALLAH yang tertera di botol seperti yang dimaklumkan di atas. Ini menunjukkan bahawa KAFIR laknatullah sekali lagi menghina Islam dengan cara yang halus. Botol dalam drama ini, di baling sesuka hati ke sana-sini. Sekali imbas memang penonton tidak akan perasan bahawa tulisan yang tertera di botol itu sebenarnya adalah kalimah ALLAH. Di manakah sensitiviti kita sebagai hambaNYA lebih-lebih lagi sebagai orang islam? Apakah tindakan sewajarnya yang perlu kita lakukan sebagai tanda membenci tindakan mereka ini? Tepuk Dada Tanya IMAN..

Friday, August 14, 2009

Sesungguhnya aku merindui mereka ini...

Share Assalamualaikum pembuka bicara. Dah 4 hari aku tak update blog ni. BLUR + STRESS + PANAS = MALAS. Hahaha. Hari ni gatai pulak tangan nak menaip papan kunci ni.

Dah nak dekat setahun aku kat bumi Mesir ni. Tiba-tiba di pagi yang hening ni (syahdu pulak) teringat pulak kat family aku. Akoo rindu kaamoo semua.

Dari kiri: Abah, Cikgu Din, (Adik Acap) Amzar, Acap, (Adik Bongsu Aku) Azieman Dari Kanan: Cikgu Rohani, Mama, (Adik aku no 3) Anas, Aku
Ni adik P'puan aku, Anis
Tak dak dalam gambar kat atas sebab time tu dia exam


Selalunya pagi-pagi macam ni, kalau abah aku sibuk, aku la jadi 'DRIVER' adik bongsu aku, hantar dia pi sekolah. Lepas tu bermulalah rutin harian aku kt rumah (time cuti ja la). Firstly, sementara tunggu mama aku pi pejabat, tak tau nak buat apa, sidai kain dulu (bajet rajin). Pastu sapu sampah, buang sampah dan kalau aku rajin, basuh kereta mama aku dulu (nak bodek). Lepas ja mama aku pi pejabat, benda pertama yang aku buat, basuh motor aku dulu la (tiap-tiap hari basuh). Pastu kalau takdak aktiviti apa, mengadap internet la. Rindunya aku kt family aku. Time-time camni tak boleh keluar lagi, takut nanti adik perempuan aku call. Mesti ada benda tertinggal.Tak pernahnya ingat. Pastu takut pulak ada orang mintak gas nanti. Oppss, terlupa. Abah aku nie tauke gas. Jadi orang-orang dalam taman ni, dok mintak dengan abah aku la. So kena la hantar, kalau dak nanti kena bising. Hahaha.

Nak tunjuk Gas kat belakang tu ja.

Dalam pukul 10 lebih (pagi), mai la sorang hamba ALLAH ni, ajak aku keluar.



Ni la hamba Allah yang aku maksudkan, Muhammad Nur Assyarif aka Anak Pak 'Ad Bom sahabat baik aku. Muka bajet hensem. Dengan dia ni la rajin dok keluar pon. Ajak ja pi mana pon dia mau (tambah2 ajak nak pi makan). Hahaha. Tapi kalau hujan patah kaki la kami. Dok rumah ja la sebab selalu keluar naik motor (Sep Duit).

Kenderaan Rasmi Kami.

Rindunya Family Aku. Dah boring ni macam-macam la dok pikiaq. Takat nie dulu. bYE~

Sunday, August 9, 2009

Pertanyaan untuk CINTA

Share


“Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu
berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu?
Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan
mata darinya?
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu
ia ada di sana?
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang
diinginkan semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kamu tetap mengatakan kamu
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai
hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan
matanya membuat hatimu melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana
kamu mengambil berat tentangnya?
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap
hari hanya dia yang kamu fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kamu rela memberikan semua perkara
yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.

Tetapi

Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran
antara kesakitan dan kegembiraan yang
membutakan dan tak terfahami … menarikmu
mendekati dan tetap bersamanya?
ITULAH CINTA.

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu
bahagian dirinya dan siapa dirinya?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia
dengannya tanpa penyesalan?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya
walaupun saat itu dia kuat?
ITULAH CINTA.

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia
bersedih?
ITULAH CINTA.

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia?
ITULAH CINTA.

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh
jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk?
Yang demikian itulah namanya CINTA.

Saturday, August 8, 2009

Award 2009 versi ke-2

Share
Assalamualaikum, sebelum ni ada yang aku dah bagi award 2009. Kali ni versi ke 2 pulak. Aku grab award ni dari blog sahabat aku, Ahmad Muzani. Kepada yang menerima award ni, jangan lupa untuk berikan pula award ni pada 10 orang kawan2 yang lain dan begitulah seterusnya. Penerima-penerima award kali ini jatuh kepada:

1. Muhsin Ya'qob
2. Syed Hassan Al-Haddad
3. Sixth Floor
4. Hasmida Mustapa
5. Hafizah Kamil
6. Kak AtiQah
7. Haji Syidi
8. Asyraf Ridzuan
9. Ihsan Abdullah
10. Sutera Putih

Tahniah diucapkan kepada penerima award kali ini

Thursday, August 6, 2009

Surat Dari Anak Mak Yang Tak Nakal..

Share
video

Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi

nih.....

Mak tau tak....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia......
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu.....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi.....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....

Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital....
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk.....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua..
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak...

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli kereta...
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....

Mak......
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu..
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak...
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan.....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela..
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.......

terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi.....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak......
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!

Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak....
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak.....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah.....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...

makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.

Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak..
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...

semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak.....
cukup la sampai sini dulu...
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak..
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula.....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau....
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degi

p/s: Aku 'copy' dari scripters dan 'paste' kat sini untuk tatapan semua. Menitis air mata jugak aku baca yang ni. Buat yang masih mempunyai ibu atau bapa, hargailah mereka. Ayah, Ibu, Sesungguhnya aku amat merinduimu..

SELIPAR MENGHINA ISLAM DI TESCO

Share Selipar ni aku jumpa sekali lagi(kali ke2) kat TESCO KAMPAR PERAK semalam.
Ianya ada tulisan 'ALLAH' sebelah kiri dan 'MUHAMMAD' sebelah kanan.
Bulan 4 lepas aku jumpa 1st time and aku buat report pada customer service depa minta tarik balik jualan selipar tu kejap tu juga.
Depa tarik balik penjualan selipar tu...

Then semlm aku terjumpa lagi sekali then aku buat report suruh depa tarik balik...
Kali ni aku ambil gmbr sebagai bukti dan aku percaya akan ada lagi kejadian ni akan datang...

Jadi aku minta pada korang semua, tolong siasat benda ni kat TESCO tempat korang. Aku rasa dah ada org Islam yg terbeli selipar ni.

Utk info, hanya yg bercorak ni jer ada tulisan "ALLAH & MUHAMMAD" tu.

Astaghfirullah Halazim....





p/s: 'AKU' bukan aku. Siapa dia? Wallahua'alam..

Ashabul Kahfi

Share Kaherah, 15 Syaaban 1430 - 4.50 a.m

Alhamdulillah, selesai sudah aku menunaikan solat fardhu Subuh. Sekali lagi akan aku tempuhi hari yang penuh dengan mehnah di bulan ini, Bulan Syaaban. Ianya adalah satu bulan yang bermakna dalam bulan Islam yang mana digalakkan bagi setiap umatnya melakukan amalan2 sunat sebagai persediaan menyambut Ramadhan. Aku juga tidak ketinggalan untuk mengisi bulan ini dengan melakukan amalan2 sunat seperti mana yang dilakukan Oleh Rasulullah S.A.W.

Kebiasannya aku mulakan hariku dengan membaca Surah Al-Waqiah, tetapi pagi ini hatiku tertarik dengan alunan bacaan Syeikh Abdul Rahman Sudais yang membaca Surah Al-Kahfi. Terdetik hatiku ingin berkongsi kisah yang terdapat dalam surah ini. Surah yang menceritakan tentang Ashabul Kahfi. Kisah ini begitu tersohor. Dengan kekuasaan-Nya, Allah Subhanahu wa Ta’ala telah menidurkan sekelompok pemuda yang berlindung di sebuah gua selama 309 tahun. Apa hikmah di balik kejadian ini? Sama-sama kita hayati.

Ashhabul Kahfi adalah para pemuda yang diberi taufik dan ilham oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala sehingga mereka beriman dan mengenal Tuhan mereka. Mereka mengingkari keyakinan yang dianut oleh masyarakat mereka yang menyembah berhala. Mereka hidup di tengah-tengah bangsa mereka tetapi tetap menampakkan keimanan mereka ketika berkumpul sesama mereka, sekaligus kerana khuatir akan gangguan masyarakatnya. Mereka mengatakan:


“Tuhan kami ialah Tuhan yang mencipta dan
mentadbirkan langit dan bumi; kami tidak sekali-kali akan menyembah Tuhan yang lain dari padanya; jika kami menyembah yang lainnya bermakna kami memperkatakan dan mengakui sesuatu yang jauh dari kebenaran.”
Surah Al-Kahfi Ayat 14


Allah Subhanahu wa Ta’ala menyebutkan perkataan mereka selanjutnya:

(Mereka berkata pula sesama sendiri): “Kaum kita itu, menyembah beberapa tuhan yang lain dari Allah; sepatutnya mereka mengemukakan keterangan yang nyata yang membuktikan ketuhanan makhluk-makhluk yang mereka sembah itu? (Tetapi mereka tidak dapat berbuat demikian); Maka tidak ada yang lebih zalim dari orang-orang yang berdusta terhadap Allah.
Surah Al-Kahfi Ayat 15



Ketika mereka sepakat terhadap persoalan ini, mereka sedar tidak mungkin persoalan itu dapat menyedarkan kaum mereka. Mereka berdoa kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala agar memudahkan urusan mereka:

....“Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami”
Surah Al-Kahfi Ayat 10


Mereka pun menyelamatkan diri ke sebuah gua yang telah Allah Subhanahu wa Ta’ala mudahkan bagi mereka. Gua itu cukup luas dengan pintu menghadap ke utara sehingga sinar matahari tidak langsung masuk ke dalamnya. Kemudian mereka tertidur dengan perlindungan dan pegawasan dari Allah selama 309 tahun. Allah Subhanahu wa Ta’ala sendiri yang menjaga mereka selama di dalam gua. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:


..dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri; sedang anjing mereka menghulurkan dua kaki depannya dekat pintu gua; jika engkau melihat mereka, tentulah engkau akan berpaling melarikan diri dari mereka, dan tentulah engkau akan merasa sepenuh-penuh gerun takut kepada mereka.


Setelah tertidur ratusan tahun lamanya, Allah Subhanahu wa Ta’ala membangunkan mereka لِيَتَسَاءَلُوا (agar mereka saling bertanya), dan supaya mereka pada akhirnya mengetahui hakikat yang sebenarnya. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:



Salah seorang di antaranya bertanya: “Berapa lama kamu tidur?” (sebahagian dari) mereka menjawab: “Kita telah tidur selama sehari atau sebahagian dari sehari”. (Sebahagian lagi dari) mereka berkata: “Tuhan kamu lebih menengetahui tentang lamanya kamu tidur; sekarang utuslah salah seorang dari kamu, membawa wang perak kamu ini ke bandar; kemudian biarlah dia mencari dan memilih mana-mana jenis makanan yang lebih baik lagi halal (yang dijual di situ); kemudian hendaklah ia membawa untuk kamu sedikit habuan daripadanya; dan hendaklah ia berlemah-lembut dengan bersungguh-sungguh (semasa di bandar); dan janganlah dia melakukan sesuatu yang menyebabkan sesiapapun menyedari akan hal kamu.


Dari apa yang dipaparkan dalam kisah ini terdapat tanda-tanda kekuasaan Allah yang nyata. Di antaranya:

*Walaupun menakjubkan, kisah para penghuni gua ini bukanlah ayat Allah yang paling ajaib. Kerana sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta’ala mempunyai ayat-ayat yang menakjubkan yang di dalamnya terdapat pelajaran berharga bagi mereka yang mahu memerhatikannya.


*Sesungguhnya siapa sahaja yang berlindung kepada Allah, nescaya Allah Subhanahu wa Ta’ala melindunginya dan lembut kepadanya, serta menjadikannya sebagai sebab orang-orang yang sesat mendapat hidayah (petunjuk). Di sini, Allah Subhanahu wa Ta’ala telah bersikap lembut terhadap mereka dalam tidur yang panjang ini, untuk menyelamatkan iman dan tubuh mereka dari fitnah dan pembunuhan masyarakat mereka. Allah menjadikan tidur ini sebahagian dari ayat-ayat (tanda kekuasaan)-Nya yang menunjukkan kesempurnaan kekuasaan Allah dan limpahan kebaikan-Nya. Juga agar hamba-hamba-Nya mengetahui bahawa janji Allah itu adalah suatu kebenaran.


*Anjuran untuk mendapatkan ilmu yang bermanfaat sekaligus mencarinya. Kerana sesungguhnya Allah mengutus mereka adalah untuk hal itu. Dengan perbahasan yang mereka lakukan dan pengetahuan manusia tentang keadaan mereka, akan menghasilkan bukti dan ilmu atau keyakinan bahawa janji Allah adalah benar, dan bahawa hari kiamat yang pasti terjadi bukanlah suatu hal yang perlu disangsikan.

Dan banyak lagi pengajaran dan tanda kekuasaan ALLAH dalam kisah dan surah Al-Kahfi ini. Sama-samalah kita menghayati dan mengambil sedikit sebanyak pengajaran yang terdapat dalam kisah Ashabul Kahfi ini. Jika terdapat sebarang kekurangan diharapkan agar sahabat-sahabat sekalian dapat menegur. Wallahua'alam.


**Sumber : Taisirul Lathifil Mannan karya Asy-Syaikh As-Sa’di rahimahullahu
Al-Quran Al-Karim
Al-quran Terjemahan






Wednesday, August 5, 2009

Malaysian Speed Test

Share Jom menguji kepantasan jari jemari anda. Cuba setakat mana pencapaian anda. Hanya tulis semula perkataan yang diberikan. Anda rasa anda cukup pantas? Kemungkinan besar selepas ini anda akan digelar 'Keyboard Addict' atau 'Keyboard Maniac'. Nak cuba? Layari http://malaysian-speedtest.10-fast-fingers.com/

Ini result untuk 1st test aku:

47 perkataan

Speed test



Bagaimana pula dengan anda..?

Badges Logo Untuk Status YM!

Share

Mungkin bagi sesetengah org status on / offline ni tidak penting.. namun, bagi yg menggunakannya terutama mereka2 yg menjadikan blogspace ini sbg satu skop or medium perniagaan / promosi / perhubungan / dll, status inilah yg akan memudahkan bakal2 prospek / sesiapa saja utk menghubungi anda dgn seberapa segera jika tidak ada medium lain yg boleh digunakan.


Jadi, kpd yg mmg sudah menggunakannya aku sharekan beberapa coding badges ni spy korang boleh tukar badges yg korang guna pd bila2 masa.. (klu asyek display badges yg sama pun tak best jgk kan).. dan kepada yg tercari2 coding badges ni pun aku sediakan dgn suka citanya.. once again.. enjoy..

http://www.mediafire.com/file/nbxwzzzn2dx/coding utk logo badges YM (1).txt

1. download coding dgn klik link kt ats tu.
2. open file dgn notepad
3. copy & paste kat kotak html/javascript korang.
4. ganti id YM aku (firstgen_uchiha) tu kpd id YM korang.
*kalau coding tu tak boleh,guna coding yg bwh ni plak..(try & error)

http://www.mediafire.com/file/mq25nzdimii/coding utk logo badges YM (2).txt

1. sama jgk mcm step kat atas tu..
2. gantikan nama 'linuxmaster' tu kpd nama korang dan id 'firstgen_uchiha' kpd id korang.

yg bwh ni plak code2 utk korang nk tukar display logo badges tu..perasan tak dlm setiap coding tu ader code t=11 kan..ok,tukar jela nombor2 tu mengikut nombor2 badges kat bwh ni..


(t=0)


(t=1)


(t=2)


(t=3)


(t=4)


(t=5)


(t=6)


(t=7)


(t=8)


(t=9)


(t=10)


(t=11)


(t=12)


(t=13)


(t=14)


(t=15)


(t=16)

Sumber : www.ahmadmuzani.blogspot.com

Sunday, August 2, 2009

Award 2009

Share

Haaa..tentu nk tau apa benda award ni kan? Aku dapat award ni dari Syed Hassan. Thank you so much. Jadi aku nak bagi pulak award ni kepada yang bertuah. Kepada yang dapat award ni tahniah diucapkan. Jangan lupa pulak bagi kepada kawan-kawan yang lain. Sama-samalah kita memelihara ukhuwah kita sesama muslim. Semoga ukhuwah kita berkekalan.
Award 2009 jatuh kepada :

Quran Flash

Share Assalamualaikum. Kepada para sahabat di luar sana, mesti tertanya-tanya apakah Quran Flash ini. Jom kita tengok contoh di bawah ini.


Quran Flash ini disediakan mengikut Mashaf Resam Uthmani seperti yang kita baca setiap hari. Ini merupakan usaha murni sebahagian dari Umat Islam yang mungkin ingin menarik minat dikalangan umat Islam yang lain supaya timbul rasa minat untuk membaca Al-Quran. Namun begitu, ada juga yang berpendapat, ini adalah usaha untuk menghapuskan mashaf Al-Quran. Wallahua'lam. Apa pula pandangan anda? Tepuk dada tanya iman.

Ingin memiliki Quran Flash seperti di atas? Klik Sini

Mungkin juga ada berminat untuk memiliki Quran Flash Tajwid seperti dibawah:

Berminat? Klik Sini

Kepada sesiapa yang mendalami Ilmu Qiraat, mungkin anda berminat untuk membuat koleksi Quran Qiraat. Untuk mendapatkan Quran Flash Warsh klik SINI.

Diharapkan agar ianya dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Related Posts with Thumbnails
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More